دکتری تخصصی روانشناسی مرکز درمانی قائم (عج) از مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مادر، هسته اصلی روان انسان به شمار می رود و هنگامی که او از روان سالم برخوردار باشد، در فرزندآوری و پرورش نسل توانمند نیز موفق خواهد بود.
دکتر رضا شم آبادی در گفتگو با وب دا، ضمن تأکید بر اهمیت فرزندآوری و تربیت نسل سالم و نقش مادران در تحقق این مهم گفت: تقریباً در تمام رویکردها و مکاتب روانشناختی، مادر هسته اصلی روان انسان به شمار می رود؛ یعنی اگر تصویر البومی از موارد مهم هر انسان داشته باشیم؛ تقریباً مهم ترین تصویر آن البوم از لحاظ روان شناختی ،هیجانی و عاطفی مادر است و ارتباط آدم ها با بیرون از لحاظ عاطفی و هیجانی از این طریق است.
دکتر شم آبادی افزود: احساس و حالت هیجانی که ما با انسان ها تجربه می کنیم، به میزان زیادی، از رابطه مادر با آن فرد شکل گرفته ، لذا طبیعی است که روزهای اول زندگی فرد، مراقبت های عاطفی، در دسترس بودن و سایر عوامل با وجود پر مهر و عاطفه مادر و علاوه بر آن تصویر اینکه آن انسان خوشحال، ناراحت یا مضطرب باشد از مادر شکل می گیرد.
وی با تأکید بر این نکته که، بارداری تنها به عهده مادر نیست و پدر با مدیریت زمان خود و بیشتر در کنار مادر بودن، از او حمایت عاطفی می کند افزود: یک پدر علاوه بر اینکه باید اولین وظیفه و شغل خود را حمایت از همسر باردار قرار دهد، لازم است که مسئولیت کارهای بیشتری را از جمله؛ انجام کارهای منزل، برطرف کردن نیازهای مادی مادر مثل تهیه غذاهای متفاوت و... بر عهده بگیرد.
دکتر شم آبادی با اشاره به تغییرات و نوسانات خلق در دوران بارداری وضرورت حمایت همسر، تصریح کرد: این نوسان خلق که از هفته پنجم تا هفته 28 بارداری رخ می دهد را دوره پریناتال می نامند و دوره ای است که مادر به دلیل مسائل هورمونی بیشتر آسیب پذیر می شود، بنابراین اگر مادر حامل ژن مستعد کننده اضطراب باشد، به احتمال بسیار زیاد، درگیر مسائل و اختلالات اضطرابی خواهد شد، در نتیجه می توان گفت که مادر که اصلی ترین شخصیت زندگی هر فرد محسوب می شود، در این دوره از بارداری نیاز به بسیاری از حمایت های همسر و خانواده دارد.
وی افزود: با توجه به حساس بودن دوره پریناتال، در تمام دنیا دوره های فلوشیپ به صورت دوره های پژوهشگری پست دکتری و دوره های دکتری به عنوان روانشناسی پریناتال در نظر گرفته اند که، کتاب های زیادی نیز در این حوزه منتشر شده است .
این کتاب ها با همکاری متخصصین مامایی، متخصصین زنان و زایمان به صورت بین رشته ای تدوین شده است یعنی روانشناس، ماما و متخصص زنان و زایمان و متخصص تغذیه و سایر تخصص ها در کنار هم می توانند این دوره را به خوبی پوشش دهند.
شم آبادی ضمن تأکید بر اهمیت افزایش اطلاعات مردم از این دوره، به کتابی در این راستا اشاره کرد وگفت: من به همت و همکاری دو عضو هیأت علمی گروه مامایی، یک عضو هیأت علمی گروه روانشناسی دانشگاه فردوسی چند سال گذشته، کتابی با عنوان" درمان شناختی رفتاری در آشفتگی های دوران بارداری و پس از زایمان" منتشر کرده ایم که در بازار موجود است و مردم می توانند با مطالعه آن اطلاعات بیشتری در این حوزه کسب کنند.