اهمیت ید درعملکرد مناسب غده تیروئید

فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم ، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مناسبت، may 25 روز جهانی تیروئید در گفت و گو با وبدا گفت: تیروئید ، یکی از غدد درون ریز بدن است. این غده پروانه ای شکل که در جلوی گردن قرار دارد باعث ترشح هورمون های تیروکسین و تری یدوتیرونین می شود و در تنظیم سوخت وسازمتابولیسم بدن ، رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی انسان نقش حیاتی و به سزایی دارد.

دکتر محمد علی یعقوبی  دکترمحمدعلی یعقوبی با اشاره به اینکه هدف از روز جهانی تیروئید ، افزایش آگاهی عمومی در مورد بیماری های تیروئید جهت تشخیص، درمان و پیشگیری به موقع است تصریح کرد: طبق آمار به دست آمده حدود دویست میلیون نفر در جهان ازاختلالات تیروئید رنج می برند، اختلالات تیروئید شامل پرکاری و کم کاری تیروئید، بزرگی تیروئید،التهاب غده تیروئید، ،گواتر و سرطانهای تیروئید می باشد.

وی خاطر نشان کرد: بین 2تا3 درصد افراد در کشور مبتلا به کم کاری تیروئید هستند .کم کاری تیروئید بسته به شدت می تواند باعث طیفی ازعلایم گردد،تشخیص این بیماری درکنارعلائم بالینی نیاز به آزمایش خون دارد و با درمان قابل کنترل است اما درمواردشدید و پیگیری نکردن درمان، می تواند باعث مشکلات قلبی وحتی اغماشود.

عضو هیات علمی دانشگاه خاطر نشان کرد: یکی از شایع ترین علل پرکاری تیروئید بیماری گریوزاست . این بیماری ، نوعی اختلال خودایمن است و هورمون‌های تیروئید و سیستم‌های مختلف بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد، از دیگر علل پرکاری میتوان به گره های بیش فعال تیروئید ، دریافت ید بیش از حد ویا التهاب های تیروئید اشاره کرد.

دکتر یعقوبی با اشاره به این که اهمیت ید درعملکرد مناسب غده تیرویید حائز اهمیت و منابع طبیعی دارای ید کافی وایمن نیستند گفت: ید ماده معدنی است که برای ساخت هورمون های تیروئید استفاده می شود. این عنصر برای رشد و نمو فرد، بخصوص رشد و تکامل عصبی- روانی درطول زندگی مورد نیاز دانست. مصرف نمک ید دار درحد موردنیاز برای همه سنین توصیه می شود . علاوه بر این زنان در دوران بارداری و شیر دهی باید از مکمل های دارای ید طبق نظرپزشک استفاده نمایند. نمک توصیه شده برای همه افراد فقط نمک یدداراست زیرا به مقدار کافی ید داشته و فاقد هر گونه ناخالصی است .

دکتر یعقوبی با بیان این که براساس علائم مرتبط بااختلال تیروئید ، افرادی که مشکوک به این بیماری هستند یا سابقه خانوادگی این اختلال را دارند، باید جهت بررسی بیشتربه پزشک مراجعه کنند، افزود: اعضای هیئت علمی گروه غدد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تشخیص ،درمان سایر اختلالات غدد درون ریز ومتابولیسم ،همه روزه دردرمانگاه های دومرکز بیمارستانی قائم (عج) وامام رضا (ع) اهتمام ویژه به خدمات رسانی جهت درمان بیماران تیروئید دارند.

خبرنگار: ملاشاهی